Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Skafttyper

Innebandybutiken Guide - Skafttekniker

Den ultimata beskrivningen av olika typer av innebandyskaft


I begynnelsen fanns raka skaft. Sedan kom curve-klubban 2007 och det exploderade. (Ja vi vet att det fanns en del märkliga skaft innan dess också.)

Nedan hittar du förklaringar och beskrivningar av massor av olika lösningar, tekniker, egenskaper och särdrag som kan finnas i eller på ett innebandyskaft. Väldigt många finns dessutom i kombinationer med varandra.


AHT, Aero Hole Technology
AHT-skaft är ett skaft som har stora genombrutna hål genom skaftet mellan grepplindan och bladet. Hålen går på forehand/backhandsidan. Syftet med hålen är att leda luftströmmen genom hålen istället för att skapa turbulens runt skaftet. Effekten du får är att du får mindre luftmotstånd och du blir lite snabbare i rörelsen. Konstruktionen med hål gör också att skaftet blir mer vridstyvt och bättre balanserat. Bättre skott och passningsegenskaper blir resultatet.
     
    Air Pressure Rail System
Air Pressure Rail System är två ganska långa och inbuktande skåror på ovan- och undersidan av skaftet. De är placerade mitt på skaftet. Skårorna gör att skaftet blir mer vridstyvt och kraften när du skjuter förflyttas ner i bladet. Ditt skott blir hårdare.
     
    Bamboo
Bamboo är ett rakt skaft som är sammansatt av mindre sektioner som successivt blir smalare. Till formen liknar det bambuns växtsätt, därav namnet. ”Skarvarna” som bildas mellan sektionerna gör skaftet stabilare. Konstruktionen gör också att skaftet blir extremt lätt.
     
    Booster
Booster är en teknik där förstärkningar läggs utanpå ett skaft för att stadga upp det, göra det mer vridstyvt och förskjuter flexpunkten ner mot bladet. Syftet är att ge dig ett hårdare skott.
     
    Bow
Bow betyder att skaftet böjer som i en båge. Tekniktanken är pilbåge där böjningen har till syfte att ge kraft i skottet. Bow finns i flera olika varianter med olika mycket böj. Ett böjt skaft gör att du får bollen närmare din egen kropp och kan försvara den bättre. Syftet är att ge dig ett hårdare skott.
     
    Bubble
Bubble är i grunden ett rakt skaft med skillnaden att det har en bubbla strax under grepplindans slut. Bubblan är gjord genom att kolfibern blåses upp under tillverkningen. Meningen med bubblan är att skjuta flexpunkter neråt mot bladet, vilket ger ett snärtigare och hårdare skott. 
     
    Cobra/Shooter's Shaft
Cobra eller Shooter's shaft som det egentligen heter, är ett skaft som har en mjuk böjning nedanför tekningslinjen. Nere vid bladet är skaftet dessutom tillplattat, ser ut ungefär som en kobra som reser sig och spänner ut sin sköld. Den här konstruktionen ger en högre skottkraft och därför också ett hårdare skott. 
     
    Curve
Curve är ett skaft som är böjt mellan grepplindans slut och bladet. Curveskaft finns i flera olika böjningsgrader. När du skjuter rätar böjningen ut sig och du får en katapulteffekt som ger dig hårdare skott. Böjningen i sig gör också att du får bollen närmare din egen kropp än med ett rakt skaft. 
     
    Dimples
Dimples är små infällda gropar i skaftets yta, precis som på innebandybollar. Ett ytligt mönster gör att luften inte virvlar på samma sätt som på släta ytor. Det blir mindre turbulens och luftmotstånd. Ett lägre luftmotstånd gör att du får en snabbare rörelse med skaftet. 
     
    Double Bubble
Double Bubble är ett rakt skaft med två blåsta bubblor strax under grepplindans slut. Bubblor gör att skaftet inte kan böja sig, flexa, där det normalt skulle göra. Flexpunkten förskjuts ner mot bladet. Det gör att du skjuter hårdare. 
     
    DoubleCurve
Double Curve är en böjd klubba där skaftet böjer i två riktningar. Oftast en mer markant böj mellan grepplindan och bladet och en mjukare under själva grepplindan. Ett böjt skaft gör att du får bollen närmare kroppen och kan försvara den bättre. Syftet med böjarna är att du ska få ett hårdare skott. 
     
    Fyrkantigt
Fyrkantigt skaft är precis som det låter. Istället för ett runt rör är skaftet format till ett fyrkantigt rör. Ett fyrkantigt skaft blir mer vridstyvt eftersom hörnen stadgar upp och inte låter skaftet vrida sig runt sigsjälv när du skjuter. 
     
    Groove
Groove har en skaft som är lätt tillplattat och har en inbuktning på ovan- och undersidan. Inbuktning är ett klassiskt sätt att göra något starkare. Groove har dessutom två bubblor. Mellan bubblorna bildas en midja där skaftets flexpunkt hamnar. Groove-tekniken gör skaftet starkare och mer hållbart i skottriktningen. 
     
    KickZone
Kickzone är en inbuktning på backhandsidan strax under tekningslinjen. Skaftet blir smalare och kolfibern får en lite annan böjning än i resten av skaftet. När du skjuter rätas kickzonen ut och kickar sedan iväg bollen, du får ett hårdare skott. 
     
    Light
Kärt barn har många namn, Top Light, Superlight, Featherlight, Air, Ultralight, 100g, 96g, Tourlite. Är egentligen ingen skaftteknik utan handlar om vilket material skaftet är gjort av. I lättviktskaften har extra lätta material använts för att just kapa vikt och ge en lätt och skön känsla. 
     
    MegaCurve
MegaCurve är en extremare variant av en DoubleCurve. Skaftet böjer först åt ena håller och sedan åt andra hållet. Skillnaden är att böjarna ligger närmare varandra och skaftet får därför en mer radikal böjning. Ett böjt skaft gör att du får bollen närmare kroppen och kan försvara den bättre. Syftet är att få ett hårdare skott. 
     
    Power Rails
Power Rails är inbuktande skåror på forehand- och backhandsidan av ett skaft. Används för att göra skaftet mer vridstyvt och förskjuta kraften vid skottet. Kan fungera som en stödjande teknik till t ex bow eller curve men också ensamt för att skjuta skottkraften ner till bladet.
     
    S-Bow
S-Bow är ett skaft som böjer i en mjuk båge, fast åt två håll. Först en båge åt ett håll och sedan en båge åt motsatt håll. S-bow är vidareutveckling av Bow. Syftet är att ge dig ett hårdare skott. 
     
    SuperCurve
SuperCurve är en böjd klubba där skaftet böjer i två riktningar. Oftast en mer markant böj mellan grepplindan och bladet och en mjukare under själva grepplindan. Ett böjt skaft gör att du får bollen närmare kroppen och kan försvara den bättre. Syftet med böjarna är att du ska få ett hårdare skott. 
     
    Rakt runt skaft
Vanligt rakt, koniskt skaft utan några krusiduller. Urskaftet inom innebandy. Flexar normalt mitt på. 
     
    Rifle
Rifle är inbuktande räfflor som löper mellan grepplindan och bladet på forehand- och backhandsidan. Gör att skaftet får en dubbel flex, en hårdare flex på forehand/backhand och en mjukare flex på ovan-/undersida. Gör att skottkraften kickar iväg bollen. 
     
    Ripple
Ripple är skåror som löper i cirkel runt skaftet. Området med ripple har flera skåror som ligger tätare i mitten av området. Ripplarna påverkar hur skaftet flexar och ger dig mer snärt i skottet. 
     
    TipCurve/TipShape
TipCurve/TipShape är en liten böjning längst ner på skaftet. Böjningen ger en annan vinkel mellan bladet och golvet, en vinkel som är mer optimal för bollkontroll. Tipcurve/Tipshape finns med olika graders böjning. Eftersom det är en curve ger det också en viss kick-effekt i skottet. 
     
    TipKick
TipKick är ett område där båda sidorna på skaftet är inbuktat mot varandra. TipKick skjuter energin och kraften i ditt skott till skaftets flexpunkt, vilket ger dig ett hårdare skott. 
     
    TKS, Torsion Kick System
TKS är en skaftteknik som gör ett skaft mer vridstyvt. Du ser det som två spiraler som löper mot varandra runt skaftet. Dessa spiraler gör att skaftet vid flexning kickar iväg bollen hårdare. 
     
    Triangle
Triangle är precis som det låter, ett skaft som är trekantigt istället för runt. Övre delen där du håller är rund och triangeln börjar kännas lätt först vid nedre handen. Skaftet har triangelns bas på backhand och får därför en toppig forehand. Konstruktionen gör att du får en mjukare flex i skottriktningen, vilket ger dig ett hårdare skott. 
     
    Twin Curve
TwinCurve är en böj som finns längst uppe på skaftet vid knoppen. Böjningen är från ovansida mot undersida och gör att du får en helt annan vinkel där du håller den övre handen. Speciellt bra för dig som gärna håller klubban enbart med övre handen när du dribblar. Dessutom gör ett böjt skaft att du får bollen närmare kroppen och kan försvara den bättre. 
     
    Twist
Twist är en vridning av hela skaftet och dess kolfiber mellan grepplindan och tekningslinjen. Du känner den som en spiral. Twisten gör att flexpunkten förskjuts ner mot bladet och du får ett mer vridstyvt skaft som ger ett hårdare skott. 
     
    TWS, Two Way System
TWS ser du som vågor på backhandsidan av skaftet, mellan grepplindan och bladet. Vågorna gör att skaftet har en hårdare flex på forehandsidan och en mjukare flex på backhand. Syftet är att du ska få mer jämna backhand och forehandskott. De flesta är svagare på backhand och behöver mer hjälp av skaftet för ett hårdare skott. 
     
    V-Dips
V-Dips är små inpressade V i skaftet, ungefär på samma sätt som dimplar i bollar. V-dips gör skaftet mer vridstyvt och tåligare för påfrestningar. 
     
    Whipzone
WhipZone är en inbuktning på backhandsidan strax under tekningslinjen. Skaftet blir smalare och kolfibern får en lite annan böjning än i resten av skaftet. När du skjuter rätas whipzonen ut och kickar sedan iväg bollen, du får ett hårdare skott. 
     
    X-Shaft
X-Shaft är ett sätt att göra ett innebandyskaft smalare, nättare och ändå hållbart. I skaftets naturliga flexpunkt, mitten, är en kryss infällt. Krysset stadgar upp skaftet och ger vridstyvhet.