Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Rätt längd

Innebandybutiken Guide - Rätt längd på din innebandyklubba

Såhär hittar du din klubblängd

När du ska spela innebandy är det viktigt att du har rätt skaftlängd på din innebandyklubba. Rätt längd på klubban förbättrar din teknik när du ska dribbla, passa och skjuta på innebandyplanen.

När man pratar om klubbans längd är det oftast skaftet längd man pratar om. Det hänger med sedan innebandyns barndom. Nu börjar man prata allt mer om klubbans totallängd inklusive innebandybladet. Totallängden på en innebandyklubba kan variera beroende på vilket innebandyblad som sitter på innebandyskaftet. Det beror på att olika innebandyblad har varierande former i själva bladet och olika infästningar i bladhalsen.

Längdtabell innebandyklubbor

Vill du mäta till just din längd lite mer noga?

För att mäta till rätt längd på innebandyklubban gör du såhär:

 1. Fatta klubban med båda händerna som du gör när du spelar.

 2. Släpp sedan den nedre handen men håll kvar greppet vid knoppen med den övre handen.

 3. Håll armen med klubban utmed sidan av kroppen så att bladet står på golvet med spetsen pekandes framåt. Det du ska titta på nu är hur bladet ligger mot golvet. Du vill ha så mycket bladyta mot golvet som möjligt för att få största möjliga träffyta mot bollen.

 • När klubban är för lång vilar bladet på hälen och spetsen pekar upp i luften.

 • När klubban är för kort vilar bladet på spetsen.

Det här är en bra tumregel att utgå från när du mäter till längden på innebandyklubban. Du kan också hitta hjälp i vår längdtabell för innebandyklubbor.

Din spelstil har också betydelse för valet av klubblängd. Spelar du väldigt upprätt kan du behöva en lite längre innebandyklubba och om du kryper ihop mycket när du spelar kan du behöva en något kortare klubba.

 

För- och nackdelar
Det finns några grundläggande för- och nackdelar med för långa och för korta klubbor.

 • För lång klubba
  Fördel: kan spela mer upprätt vilket belastar ryggen mindre, längre räckvidd för att komma åt bollen.
  Nackdel: Försämrar tekniken vid dribbling och skott, bollen längre från kroppen gör det lättare för motståndaren att komma åt att ta den ifrån dig.
 • För kort klubba
  Fördel: lättare att dribbla och få kontroll på innebandybollen, svårare för motståndare att komma åt den och du är starkare i närkamperna när du jobbar nära kroppen.
  Nackdel: ökad belastning på ryggen, kortare räckvidd när du ska nå bollen.