Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Plast

Innebandybutiken Guide - Supernördigt om plast

Vad är innebandyblad gjorda av egentligen?
Innebandyblad tillverkas av plast, men vad är plast? 

Plast är en en syntetisk produkt som i sin tur består av en eller flera polymerer som blandats med någon tillsats. Polymer är den kemiska föreningen där molekylernas struktur och sammansättning gör att det blir plast tillslut. Även om plast är ett konstgjort material så finns polymerer naturligt. T ex naturgummi och protein är två polymerer.

Beroende på vilken typ av tillsats polymeren blandas med bildas plast med olika användningsområden och egenskaper. Plast delas in i två huvudgrupper, härdplaster och termoplaster. Plasten som innebandyblad görs av är en termoplast. Att det är en termoplast betyder att plasten blir mjuk när du värmer den. Det betyder också att du kan forma om den när den är uppvärmd och mjuk. Det kan du inte göra med härdplaster som blir förstörda om du värmer dem.

Hur tillverkas innebandyblad?

Blad tillverkas genom att smält termoplast under högt tryck sprutas in i ett formverktyg av metall. I formverktyget finns hålrum som fylls med plasten och det blir det färdiga innebandybladet. 
Olika plaster och deras egenskaper

Innebandyblad görs i princip av någon av dessa tre termoplaster, PE - Polyeten, PA - Polyamid eller PP - Polypropen. Bladen kan också göras i olika blandningar av de tre sorterna plast. Allt för att du ska få ett så bra innebandyblad som möjligt med bästa spelegenskaperna. 

Polyeten
Betecknas med bokstäverna PE. Den görs antingen av olja men också av förnyelsebart material som sockerrör. Polyeten är en av de absolut vanligaste och mest använda plasterna. Det beror säkert på att den håller formen bra, är lätt att färga till roliga färger och är billig att tillverka. PE finns också i olika varianter. På innebandyblad stöter du på HDPE eller HD-PE, vilket betyder High Density Polyeten. Alltså det är en PE-plast som har en högre densitet, en tätare massa. Tätare massa ger en lite stabilare plast men också en lite högre vikt.

Polyamid
Betecknas med bokstäverna PA. Ett annat namn på polyamid är Nylon. Polyamid är en jättevanlig plast och används mycket till inredningar i bilar eftersom den är så formstabil och tål nötning. Också polyamid är lätt att färga och färgar inte av sig när den används. PA finns i många olika sammansättningar och vissa av dem ger ett bra glid. PA kan vara känsligt för kyla.

Polypropen
Betecknas med bokstäverna PP. Polypropen kan precis som Polyeten tillverkas av sockerrör. Mest görs den av olja dock. Polypropen är lätt att blanda med andra material. Det betyder att det går att få många varianter av PP som alla har lite olika egenskaper. Polypropen är billigt att använda och har en låg densitet. Låg densitet gör att plasten väger lite mindre. Polypropen tappar inte sina egenskaper pga användning utan håller formen och grundstabiliteten länge. Dock både repas PP lätt och är känsligt för kyla och UV-strålning.