Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Klubbor

Innebandybutiken Guide - Allt du behöver veta om din innebandyklubba


  Bra att tänka på när det gäller innebandyklubban


  När du väljer din innebandyklubba är det några saker som kan vara bra att tänka på. Förutom basgrejer som att det ska vara rätt längd, flex, märke, färg och att den ska vara snygg såklart. Tänk på det här:

  Godkänd eller inte godkänd?
  Om du tänker spela organiserad innebandy i seriespel genom Innebandyförbundet gäller det att ha en klubba som är godkänd av IFF (International Floorball Federation).

  På klubban ska finnas ett godkännandemärke med licensnummer. Om märket är ett klistermärke så får du inte pilla bort det. Är det inbakat i lacken får du inte måla över det eller täcka det med något. Och inte godkänd utrustning är lika med matchstraff. Ganska onödigt!

  Så här ser ett godkännandemärke ut


  Viktigt för att klubban ska vara godkänd är också att det är samma varumärke på blad och skaft. Köper du en färdig klubba i butik, så är det det. Men du kanske måste byta bladet eller bygger ihop något eget. Tänk då på att ha samma varumärke på skaftet och bladet. Blanda och du riskerar matchstraff. Även om två varumärken tillverkas av samma företag så finns det inga varumärken som är godkända att korsa.

  Hur blir en klubba godkänd?
  Alla innebandyklubbor som ska användas i riktiga, av ett förbund, organiserade innebandymatcher går igenom en godkännandeprocess. Det är SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som provar och godkänner all innebandyutrustning på uppdrag av IFF. Alltså också märken som inte är svenska.

  Det SP gör är att kolla massor av olika grejer, t ex skaftets hållfasthet och böjlighet. Du kan läsa mer under avsnittet Regler. SP kontrollerar ett antal innebandyklubbor de fått från tillverkaren för just kontroll. När klubban väl är godkänd enligt regelverket och tester, är det upp till tillverkaren att ta stickprov och göra kontroller själva i varje tillverkat parti. På testerna ska det skrivas protokoll som SP kan kontrollera vid en inspektion. SP köper också innebandyklubbor i butiker för att kontrollera att de stämmer med den klubba de har godkänt. Och tro oss, det är sant! De har handlat hos oss!

  Hantera din klubba rätt!
  För att din klubba ska leva och vara till nytta så länge som möjligt kan det vara bra att tänka på hur du hanterar den.

  Att förvara sin klubba i bagaget på en bil i smällkalla vintern är som att be om problem. Kylan gör både skaft och blad spröda med risk för att de går sönder. Förvara klubban varmt och mysigt inomhus. Låt den tina upp om den varit ute på vintern eller legat i bilen påväg till träningen.

  Läs mer Tips & Trix om innebandyklubbor:

   *Rätt längd

    *Left eller Right?

     *Vad är flex?

      *Olika typer av innebandyskaft 

      *Grepprofiler på innebandyklubbor 

       *Material i innebandyskaft

        *Så här kapar du ditt skaft

         *Regler för innebandyklubbor