Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Kapa ditt skaft

Innebandybutiken Guide - Kapa skaftet på din innebandyklubba

Så här kapar du ett innebandyskaft.


Ibland kan det bli aktuellt med att såga av ett innebandyskaft en liten bit. 

Det du ska tänka på när du kapar ett skaft är att flexen i skaftet kommer med största sannolikhet påverkas. Ju mer du kapar bort desto större blir ändringen av flexen. 

Det som händer är att ju kortare skaftet blir desto svårare blir det att få det att böja sig. 

Nog om det, så här gör du:

1. Ta av grepplindan. Är den ny och fräsch så gör det försiktigt så kan du återanvända den.
2. Ta bort knoppen. Den kan sitta fast med små stift, typ som häftklammers. Peta bort dem med en liten skruvmejsel. Det kan också vara lättare att få bort knoppen om du värmer den med kokande vatten så plasten blir mjuk.
3. Mät till hur långt du vill ha ditt skaft. Markera på skaftet vart du ska såga.
4. Såga av skaftet med en fintandad såg eller bågfil. Akta fingrarna, små flisor av kolfiber kommer lossna, som du lätt kan få en sticka i fingret av. Inte skönt!
5. Sätt tillbaka knoppen. Några varv eltejp överst på skaftet får den att sitta bättre. Du kan också limma den med smältlim om du har en limpistol. Det blir istället för de häftklammer du petade bort.
6. Greppa på linda.
7. Klart!

 

Som med så mycket här i livet är det mer arbete än svårt! 

Viktigt att tänka på är att kapa uppe vid knoppen, aldrig nere vid bladet. Ett skaft måste ha ett avstånd på 35,5 och 39,5 cm mellan bladets underkant och tekningslinjen. Dessutom har skaftet styrspår som ska passa i motsvarande klackar i bladet. De är till för att bladet ska sitta stabilt.