Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Innebandyblad

Innebandybutiken Guide - Allt du behöver veta om ditt innebandyblad


Bra att tänka på när det gäller innebandybladet


När du skaffar ett nytt blad till din innebandyklubba är det några saker som kan vara bra att tänka på. 

Godkänd eller inte godkänd?
Välj ett blad som är från samma varumärke som din klubba är. Kör du ett blad från märke A med ett skaft från märke B, blir din klubba inte godkänd för matchspel. Det måste vara samma varumärke på blad och skaft eftersom klubbor endast godkänds som hel klubba. Det går bra att välja en annan modell än du haft från början.

Alla nya bladmodeller som tillverkas måste ha godkännandemärke präglat någonstans på bladet. Regeln infördes redan 2008 och alla innebandytillverkare ska ha sett till att det finns med på alla blad som tillverkas efter 1 juli 2010. Märket för blad är det tre bokstäverna IFF i versaler med en storlek på 5 mm.

IFF godkännandemärke för blad och bollar


Dessutom finns det en regel som säger att ditt blad inte får ha en större hook än 30 mm. Hooken mäts genom att lägga bladet med forehandsidan ner mot ett platt underlag. Sedan mäts från underlaget till den högsta punkten på insidan bladet. Ett smart sätt att göra det är med en gammal svensk femkrona, den stora blanka typen. Den femkronan har en diameter på 28,5 mm, alltså strax under 30 mm.

Hur blir ett blad godkänt?
Alla innebandyblad som ska användas i riktiga, av ett förbund, organiserade innebandymatcher går igenom en godkännandeprocess. Det är SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som provar och godkänner all innebandyutrustning på uppdrag av IFF. Alltså också märken som inte är svenska.

SP gör ett antal olika tester och kontroller av nya modeller innebandyblad. Dels kontrollerar de ett antal olika mått som ett blad måste uppfylla. Dels om bladet på något sätt färgar av sig på hallgolvet. Mer om vilka formella regler som gäller för blad kan du läsa under Regler för innebandyblad .

Hantera ditt blad rätt
Eftersom blad görs av plast som i första hand har till syfte att användas inomhus och ha bra spelegenskaper blir det också känsliga för vissa saker. Kyla är en sak som är negativt för ditt blad. Kyla gör plasten spröd. Tänk därför på att inte komma direkt från kylan och börja spela med ditt blad. Låt det värmas upp till hallens temperatur. Ett sätt att få till det snabbare är att spola varm vatten från kranen över det.

En annan sak som kan påverka bladet negativt är hookning med värmepistol. Värmepistol värmer lätt för mycket vilket gör plasten torr och spröd. Risken finns också att plasten smälter av den höga värmen. Hooka därför alltid med kokande vatten istället.  

Läs mer Tips & Trix om innebandyblad:
Left eller right? 
Olika sorters blad 
Hårt eller vridstyvt? 
Plasten i bladen 
Byta blad 
Hooka blad 
Regler för innebandyblad