Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Hooka blad

Innebandybutiken Guide - Hooka ditt innebandyblad

Så här gör du när du hookar ett innebandyblad


Numera är tanken att de blad som tillverkas inte ska behöva formas till, alltså hookas. De är färdiga att bara börja spela med. Men ibland kan de ju vara så att du vill göra en modifiering för att bladet ska passa din spelstil bättre. Hookning kan också vara något att ta till om du och ditt nya blad inte riktigt kommer överens i spelet. Fundera på hur du tror att bladet behöver formas om. Sen är det bara att sätta igång.

Gör så här: 

1   Koka vatten som du ska värma bladet med. Använd inte värmepistol. Det är lätt att du värmer för mycket med en värmepistol vilket gör att plasten smälter.
2   Värm bladet genom att hälla varmvatten över hela bladet. Inte bara där du tänker hooka. Du kan också lägga ner bladet i en balja med varmt vatten. Akta händerna!
3   Forma till bladet så som du vill ha det.
4   Håll kvar hooken du format med händerna. Spola kallt vatten över bladet.
5   Färdigt!


Blir du inte nöjd är det bara att göra om proceduren från punkt 1.

Bra att tänka på:
- Hooka inte för mycket, det finns regler för max hookning. Du kan läsa mer under Regler för innebandyblad.
- Hooka inte om bladspetsen på ett zorro-blad. Du kommer ha svårt att få till något bättre och bladet riskerar att tappa formen.
- Värm hela bladet även om det bara är spets eller häl du ska hooka. Om du inte värmer hela är risken stor att du får en kall och en varm zon. När du formar ditt blad finns risk att plasten töjs ut och på sikt sedan spricker i gränszonen. 
- Håll tassarna borta från värmepistolerna. De är inte gjorda för att forma plast med och blir alldeles för varma. Det är också svårt att värma hela bladet jämt. Risken finns att du får jättevarma zoner där plasten smälter och kalla zoner. Risken finns också att det blir så varmt att plasten blir spröd och går sönder.