Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Hårt eller styvt?

Innebandybutiken Guide - Hårt eller vridstyvt?

Är det ett hårt eller ett styvt innebandyblad du vill ha?


Innebandyblad tillverkas i någon form av plast och det brukar finnas en beskrivning av hur hård plasten är som bladet är gjort av är. Olika tillverkare har olika fantasifulla beteckningar. Vi på innebandybutiken brukar kategorisera om beteckningen för att du enklare ska kunna jämföra plastens hårdhet i olika märken. 

Innebandybutiken bladhårdheter jämförelsetabell

De flesta klubbor som säljs har ett blad som är medium eller medium+ från start. Undantaget kan vara klubbor för mindre barn där det kan vara ett blad i hårdheten soft monterat.

Många innebandyspelare har en förkärlek för hårda blad eftersom ryktet säger att med ett hårt blad skjuter du hårdare. Och det är ju i princip sant. Men kanske inte hela sanningen. En del som skaffat ett hårt blad blir besvikna. De har tyckt att bladet inte är hårt alls trots att det betecknas med H eller Hard. Det här beror på att det väldigt många tänker på när de pratar om hårda blad är egentligen vridstyva blad.

Vad är hårdhet?
Hårdheten hos ett innebandyblad bestäms av vilken plast bladet är tillverkat av. Innebandyblad är gjorda av termoplast, vilket betyder att plasten mjuknar när den värms upp. I huvudsak används tre typer av plast till innebandyblad. Det är PE, Polyeten, PP, Polypropen, och PA, Polyamid. Olika plaster har lite olika egenskaper och hårdheten i ett innebandyblad är hur bladet reagerar när det träffar bollen. 

Hårdheten säger alltså mer om känslan du får i ett innebandyblad, hur din bollbehandling och passningsförmåga blir. 

Ett blad i hård plast kickar iväg bollen hårdare men gör det också svårare att ta emot passningar. Blad i mjukare plast ger inte samma möjlighet till hård kick men dödar farten på bollen bättre när du ska ta emot passningar.

Vad är vridstyvt?
Det väldigt många innebandyspelare egentligen menar när de söker ett hårt blad är ett vridstyvt blad. Vridstyvhet är hur mycket bladet rör sig runt sin egen axel. 

Tänk på hur du brukar känna på ett blad med handen. Ofta greppar du med ena handen runt bladet häl och den andra fram runt bladspetsen. Sen vrider du på bladet för att se hur det fjädrar av rörelse. DET är vridstyvhet!
 
Vridstyvhet beror till större delen på bladets konstruktion och till liten del på plasten. Hur ribborna löper, hur många ribbor det är och om det finns fyllda "rutor" gör ett blad mer vridstyvt. Ett vridstyvt blad behåller sin ursprungsform bättre när du skjuter. Det kan därför kicka iväg bollen hårdare än ett blad som rör sig mer. 

Vad är bäst?
Vad som är bäst, hård plast eller maxat stumt blad? Eller kanske mjuk plast och ett blad som är följsamt och böjligt? Och svaret är att det beror på hur du spelar. 

Passar du mycket är kanske ett mjukare blad med mer rörlighet grejen för dig. Skjuter du mest hårda slagskott kanske du ska välja ett stumt blad i hård plast. Det bästa är att testa sig fram.