Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Greppa om

Innebandybutiken Guide - Montera ny grepplinda

Linda på ny grip på din innebandyklubba

Oavsett hur mycket eller lite du använder din innebandyklubba, till slut blir grepplindan som fanns från början utsliten och behöver bytas. Det är inte speciellt svårt och med lite träning gör du det enkelt själv.

Det som är viktigt att tänka på när du greppar om är hela tiden sträcka ut grepplindan. Dra inte av hela skyddspapperet baktill på klisterremsan på en gång, dra bort lite allt eftersom du lindar på. Drar du bort hela på en gång kan du ge dig 17 på att den kommer fastna på dina ben, eller sängen, hunden, kylskåpet, handduken...

Så här gör du:

1.   Dra bort den gamla grepplindan. Gör det genom att lossa på förseglingstejpen och dra bort den. Pilla sedan upp änden på själva grepplindan. Sedan är det bara att dra av. Har du en hel grepplinda med söm på baksidan behöver något att sprätta sömmen med. 
     
2.   Plocka den nya grepplindan ur sin förpackning och dra bort lite av skyddspapperet. Börja med den snedklippta änden om inte båda ändarna är sneda.
     
3.   Börja linda uppe vid knoppen. Starta lite nedanför överkanten och linda första varvet uppåt. Det gör du för att låsa änden under lindningen och inte riskera att greppet börjar linda upp sig från fel håll.
     
4.    Överlappa lindan några millimeter. Oftast har lindor en liten kant som är tunnare. Det är den som du ska lägga ovanpå varvet du just lindat på. Tänk på att sträcka ut grepplindan när du lindar på den. Den kommer sitta bättre och du känner av skarvarna mindre.
     
5.   Linda så lång som du vill ha grepplinda. Tänk på att du inte får linda nedanför tekningslinjen bara. Klipp bort det som blir över med en sax. Klipp snett så får du ett bra och rakt avslut. Försegla slutet med den lilla tejpen som följer med.
     
6.   Klart!

Nedan hittar du en film som visar hur du gör.Hur ofta ska du greppa om en klubba?
Hur vet du när en linda är sliten, förutom när det är helt uppenbart när du tittar på den. Tja, det är upp till dig att avgöra. 

En grepplinda slits såklart av själva användandet och dina händer som gnider mot materialet. Men den slits också smutsen på dina händer (och ja, du är smutsig! Testa en vit grip så får du se.). Förutom det så sliter salterna i din svett på materialet. Fast kanske mest på grepplindans yta. Och den har ju till uppgift att ge dig det grepp du vill ha.  

Grepplindans kvalitet avgör också när det är dags att linda på en ny. Och pris och kvalitét går delvis hand i hand. Billiga grip kan vara jättebra men slits oftare fortare. Precis som en dyr grepplinda kan vara helkass men hålla länge. Våga prova olika!

När du tycker att det behövs så behövs det en omgreppning. För vissa är det till varje match och för andra vart 10:e år. Men kanske ett par gånger per säsong passar de flesta innebandyspelare.