Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Glasögon

Innebandybutikens glasögonguide

Innebandybutiken Guide - glasögon för innebandy

Så här väljer du rätt innebandyglasögon

Måste du ha skyddsglasögon när du spelar innebandy? 

Det finns numera, säsongen 2015/2016, en regel som säger att du måste ha glasögon för att få spela innebandy om du är under 16 år eller har b-licens. Sedan tidigare har många föreningar och  lag själva haft som krav att glasögon ska användas av barn.

Oavsett är det en bra idé att skydda sina ögon. Allvarliga ögonskador går inte att operera som en brutet ben. Innebandy är den sport som står för merparten av alla ögonskador som uppkommit vid idrott. Så var försiktig och skydda dina ögon.

Hitta rätt storlek på dina innebandyglasögon.

Såhär mäter du:

Ta ett måttband och mät omkretsen på ditt huvud. Mät på den höjd där glasögonbågen kommer sitta. Dela måttet du får med 4. Nu har du ett riktledningsmått för bågens tvärmått. I storlekstabellen som finns på alla glasögon kan du avgöra din storlek. Där hittar du också längdmåttet på skalmen. Med det kan du avgöra vart bakom dina öron skalmen kommer sluta på ett ungefär.


Illustration glasögon mått

Har du redan ett par glasögon idag så kan du kolla på insidan av skalmarna. Där finns oftast en märkning som på bilden ovan. Gör också att det blir lättare att hitta rätt.

Storlekstabell innebandyglasögon

 

Så här sköter du dina glasögon:

  • Förvara alltid dina glasögon i sitt skyddande fodral när du inte använder dem.
  • Tvätta dina glasögon med tvål och vatten om de blir svettiga och smutsiga.
  • Har du problem med imma – smörj in linserna med diskmedel. Torka bort med papper, skölj inte med vatten


Glasögon för den som redan har glasögon?
Idag finns inga skyddsglasögon för innebandy som du kan ha över dina vanliga glasögon. Men vanliga glasögon är numera oftast av plast och skyddar ju därmed lika bra som ett par innebandyglasögon gör. 

Ett sätt att lösa problemet är att köpa sig ett par billigare glasögon som du har på innebandyn eller ta ett par gamla kanske. Ett annat sätt är att skaffa slipade sportglasögon hos en optiker. Det kostar förstås mer än ett par vanliga innebandyglasögon utan styrka. Kontakta din optiker för råd och tips.