Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Material i glasögon

Innebandybutiken Guide - Glasögonmaterial

Vad är innebandyglasögon gjorda av och är de säkra?
Alla skyddsglasögon för innebandy är gjorda av olika typer av plast. 

Dels är bågarna gjorda i någon form av termoplast, vanligen cellulosaacetat. Det är en plast som passar extra bra till just glasögonbågar eftersom den har en fin blank yta av sig själv. Cellulosaacetat får inte heller så lätt sprickor.

Dels är linserna gjorda av polykarbonat, en termoplast som är mycket slagtålig och såklart genomskinlig. Polykarbonat används förutom till glasögonlinser, också till visir på hjälmar, cd-/dvd-skivor, billyktor, flygplansfönster och en massa andra grejer som måste tåla en del. Nackdelen polykarbonat bildar sprickor om det utsätts för ständigt belastning eller lösningsmedel. Men nu utsätts ju glasögon väldigt sällan för just belastning i form av tryck. Och är du försiktigt med rengöring med skarpa medel så ska nog den delen gå bra också. 

För att säkerställa att innebandyglasögon tål det som kan hända på innebandyplanen så testas de av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Metoden som används heter SP Method 4060 och glasögon som godkända enligt testmetoden ska på insidan av bågen vara märkta med just det. 

SP genomför en hel radda med tester på innebandyglasögon. De testar passformen på en riktigt person som storleken på glasögon är till för, alltså en senior på seniorglasögon. SP kollar om det finns vassa kanter eller annat som kan ge skador. Självklart kontrolleras att glasögonen har de mått de ska ha så att synfältet blir så stort som möjligt. De tappar glasögonen i golvet från 1,3 meters höjd för att kontrollera hållfastheten. Och de skjuter en boll på glasögonen, från flera olika vinklar, i en hastighet av 130 km/tim. (Speedshootingrekordet för innebandy är 191,44 km/tim). Efter all denna misshandel kontrolleras om det blivit några sprickor eller andra skador på glasögonen. Linserna kontrolleras så att de inte blivit repiga.