Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Flex


Innebandybutiken Guide - Vad är flex på innebandyklubbor?

Så här hittar du en flex som passar dig.

Innebandyklubbor skaft finns i olika hårdheter, det kallas flex. 

Flex anger hur hårt eller mjukt ett skaft är och finns oftast märkt på innebandyklubban. Ju lägre tal desto hårdare skaft, ju högre tal desto mjukare skaft. Det hårdaste skaftet som är godkänt har en flex på 23 mm. Det innebär att den flexar (böjs) 23 mm från rakt läge vid belastning med 30 kg (eller egentligen 300 Nm, men det är ju nästan överkurs). Det mjukaste skaftet har en flex på 36 mm.

Flextabell innebandyklubbor - enkel

Flexen hjälper dig att få hårdare skott. Det funkar som en pilbåge. Om du inte orkar dra ut pilbågens sträng kommer inte heller pilen särskilt långt eller hårt.

Det är därför viktigt att hitta en flex som passar just dig, så att du kan låta skaftet göra jobbet i dina skott. Trycker du på ordentligt i skotten bör du ha ett ganska styvt skaft. Ett mjukare skaft ger dig mer spelkänsla och funkar fint om du inte har många kilo muskler att trycka på i skotten med.

Vanligaste flexen för herrseniorer är 25-27 mm. Damer har oftast en flex mellan 27-32 mm. Junior brukar få till det med en flex på 29-35. Till barn brukar vi rekommendera en flex på 32-36 mm. Allt beroende på hur mycket tyngd man lägger på klubban i skottet och hur mycket man orkar böja klubban. 

Å andra sidan, har du en spelstil där du inte trycker ner skaftet när du skjuter så spelar inte flexen en jättestor roll för dig. 

Nedan hittar du en lite mer specificerad tabell över alla de vanligaste hårdheterna (flex) som finns på innebandyklubbor och vilken vi rekommenderar till olika spelare. Tänk på att känslan i ett skafts flex beror på vem du är och hur du använder ditt skaft. 

Innebandybutiken rekommenderar rätt flex