Innebandybutiken - vi tar innebandyn ett steg till

Regler

Innebandybutiken Guide - Regelverket för innebandyblad

Vad finns det för regler för innebandyblad?


Det är IFF, International Floorball Federation, som bestämmer vilka regler som gäller för innebandyblad i hela världen. Samma regler gäller också för Svenska Innebandyförbundet när du spelar i Sverige. All utrustning som IFF bestämt ska vara godkänd, testas och kontrolleras av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Godkänt innebandyblad
För att ett innebandyblad ska bli godkänt måste det uppfylla de regler som IFF bestämt att ett blad ska uppfylla. De flesta reglerna kring blad handlar om mått av olika slag. Reglernas främsta uppgift är att utrustning som används inom innebandy inte ska skada dina medspelare eller dig själv när den används.

De här kraven måste ett innebandyblad uppfylla:

*   Bladet ska vara tillverkat av PE, PP eller PA plast
*   Det är okej att använda andra plaster eller laminat i bladet men max på 1/4 av bladets längd.
*   Bladet får inte vara längre än 27 cm från spets till häl.
*   Bladet måste vara minst 7,2 cm högt och max 8 cm. Bladet måste kunna dras igenom SPs verktyg för mätning av bladhöjd.
*   Tjockleken måste vara minst 8 mm
*   Rundningen på bladsargen måste ha en radie på minst 2 mm.
*   Bladspetsen ska inte kunna komma längre in än 2 cm i SPs verktyg för mätning av genomträngning. 
*   Skålning får inte vara större än 12 mm.


Förutom ovanstående finns några saker till som ska uppfyllas:

Bladet får inte lämna märken på hallgolvet som är högre än 10% (ungefär detsamma som gäller för inomhusskors sulor)
Bladet får inte ha vassa ytor. Det betyder att om ditt blad har en väldigt sliten underkant kan det falla under den här regeln och inte längre vara godkänt. 

Du får inte ha en hook som överstiger 30 mm. Det här en ren spelregel och inte en materialregel. Hookningen kan du ju nämligen påverka själv. Men skulle ett blad redan från tillverkningen har en för stor hook blir det såklart inte godkänt för spel. 

Modifiering av bladet
Det är tillåtet att hooka till sitt blad så länge du håller dig inom reglerna för hook. Men ingen annan åverkan på bladet är tillåtet. Du kan alltså inte ta bort ribbor, såga ur fyllda fält eller spraymåla ditt blad i en snyggare färg.

Tejpa vid bladet

Det är okej dra en bit tejp runt skarven mellan bladhalsen och skaftet. Men tejpen får inte gå ner mer än 1 cm på bladhalsen. Tänk också på att många klubbor har sitt godkännandemärke nere vid bladet, tejpa inte över det.